Tien dingen die je moet weten over Netflix

Netflix1. Wat is Netflix?
Netflix is een Amerikaans bedrijf dat 1997 begon met een systeem om DVD’s te huren. Ze werden per post bezorgd en je kon ze zo lang houden als je wilde. Het bedrijf kwam voort uit de persoonlijke frustratie van mede-oprichter Reed Hastings die een boete van USD 40 moest betalen voor het te laat retourneren van de DVD Apollo 13.
Vanaf 2007 is het ook mogelijk om video’s digitaal te “huren” wat uiteindelijk heeft geresulteerd in de streaming dienst die nu ook in Nederland beschikbaar is.

2. Wat kost Netflix
Bij Netflix betaal je alleen een vast bedrag per maand waarna je zoveel kunt kijken als je wil. De abonnementsprijs is 7,99 per maand en is per maand opzegbaar. Vanwege de introductie kijk je nu nog de eerste maand gratis. Bestellen en betalen gaat heel makkelijk via creditcard, iDeal of automatische afschrijving.

3. Waar kan ik Netflix op kijken?
Netflix is beschikbaar via de browser op je computer. Daarnaast zijn er apps beschikbaar voor iOS apparaten (zoals de iPhone), Android en Windows smartphones zodat je onderweg ook lekker door kunt kijken en zijn er apps voor een aantal Smart TV’s (o.a. Samsung en Philips), set-top boxen (zoals de Xbox) en Apple TV zodat je ook makkelijk op je televisie naar Netflix kijkt. Voor een volledig overzicht kun je terecht op de Amerikaanse site van Netflix.

4. Wat kan ik kijken via Netflix?
Netflix biedt een groot aantal buitenlandse films en series, een aantal eigen producties zoals House of cards en een kleine selectie Nederlands materiaal. Maar het aanbod groeit met de dag. Zowel nieuwe series en films worden met grote regelmaat toegevoegd als nieuwe aflevering van bestaande series.
Voor de laatste toevoegingen en overzichten kun je ook terecht bij de Netflixgids.

5. Is het aanbod van Netflix in Nederland hetzelfde als in de Verenigde Staten?
Helaas niet. De wereld van series en films is ingewikkeld, ondoorzichtig en er zijn grote bedragen mee gemoeid. Als een film of serie voor een bepaalde periode al aan een Nederlandse zender is verkocht dan moet Netflix wachten. En soms mag het pas online worden aangeboden als de DVD al een poosje uit is.
Voor de eigen producties geldt dat natuurlijk niet. En die zetten ze vaak ineens online zodat je, als je dat zou willen, het hele seizoen in een keer zou kunnen uitkijken.
Mocht je toch het Amerikaanse aanbod willen zien en ben je handig met computers, zoek dan op Netflix met Hola of Mediahint.

6. Hoe is de kwaliteit?
Bijna de helft van wat er te kijken is bij Netflix, is nu al beschikbaar in HD kwaliteit. En omdat ze veel ervaring hebben met het streamen van video via internet heb je eigenlijk nooit last van haperingen. Je kunt gewoon kijken en pauzeren zonder dat je er iets van merkt. Uiteraard heb je wel een snelle internetverbinding nodig.
Belangrijk is overigens wel te beseffen dat Netflix vooralsnog wel overal ondertitels in het Engels biedt, maar nog niet voor elke film en serie een Nederlandse ondertitel.

7. Krijg ik reclame te zien bij Netflix?
Gelukkig niet. Door je maandelijkse abonnementskosten kun je alles zonder commercials bekijken.

8. Kun je met meerdere personen op meerdere apparaten kijken?
Bij een Netflix account kun je meerdere profielen aanmaken. Zo’n profiel is sowieso handig omdat Netflix dan op basis van je kijkgedrag tips kan geven. Bij een standaard abonnement kun je twee streams tegelijkertijd kijken. Als dat niet genoeg is, dan kun je een abonnement van 12 euro maand nemen waarmee je met 4 personen tegelijkertijd op een verschillend apparaat kunt kijken.
Via de profielen kunnen ook de instellingen voor ouderlijk toezicht worden beheerd. Op die manier kun je voorkomen dat kleine kinderen geconfronteerd worden met series en films die niet geschikt zijn voor hun leeftijd.

9. Hoe zoek ik binnen Netflix?
Netflix heeft het aanbod ingericht in allerlei categorieën. Daarnaast kun je ook gewoon een zoekopdracht ingeven. Series die je al eerder hebt gekeken komen bovenaan te staan en als er een nieuwe aflevering beschikbaar is, dan staat dat aangegeven bij die serie zodat je direct verder kunt kijken. Ook kun je aangeven wat voor genre’s je leuk vindt. Dat helpt Netflix om je beter te leren kennen en in combinatie met wat je eerder hebt gekeken aanbevelingen te doen.

10. Zijn er nog andere dingen die ik moet weten?
Een grappige functie bij Netflix is dat na elke aflevering van een serie na 15 seconden automatisch de volgende aflevering start. Ideaal voor de binge-kijker. Ook onthoudt Netflix waar je bent gebleven, dus als je je laptop hebt dichtgeklapt en een dag later weer naar de betreffende film gaat, speelt deze gewoon verder.

Comments are closed.