Samsung als eerste in Nederland met een gebogen TV

Samsung KE55S9C Curved OLED TVZojuist onthulde Samsung in hotel The Dylan in Amsterdam het nieuwe topmodel, de Samsung KE55S9C. De Samsung KE55S9C is het nieuwe topmodel van de Koreaanse Chaebol en de eerste gebogen OLED televisie van het merk. Ook is Samsung hiermee de eerste die een gebogen OLED in Nederland op de markt brengt.

Het scherm is 55 inch groot en beschikt over bijna 6 miljoen ledjes. Dit zijn er zoveel omdat er achter elke pixel een rood, groen en een blauw ledje zit. Tezamen zorgen al deze lampjes voor een enorm scherp beeld dat dankzij en hoge refresh rate ook scherp blijft als het beeld snel wisselt zodat je bij een harde service op Wimbledon geen witte streep ziet maar echt de tennisbal.

Net als alle andere nieuwe Samsung topmodellen heeft de Curved OLED ook een Smart Evolution  Kit. Daarmee kun je de hardware van de televisie vervangen zonder dat je je ook een nieuw scherm moet kopen. Op zich een interessant idee, de vraag is natuurlijk wel in hoeverre mensen dit gaan doen. Vaak wordt een televisie vervangen op het moment dat deze echt op is en gezien de snelheid waarmee de kwaliteit van de schermen toeneemt is op het moment van vervangen een volledig nieuwe set ook wel handig. Maar zolang dat maar van het merk Samsung is zal ze dit niet echt uitmaken.

Het design van het nieuwe topmodel kenmerkt zich door een extra rand, een soort lijst of kader die los om het gebogen scherm heen zit. Daarin zitten ook de speakers. Door die extra rand wordt de gebogen vorm extra benadrukt. Ook aan de achterkant is gedacht. Die is volledig glad op de openingen voor de Smart Evolution Kit en de ingang van de One Connect stekker na. Aan die stekker zit de One Connect box waar alle aansluitingen verwerkt zitten. Dit moet helpen de eeuwige warboel aan draden tegen te gaan.

Het gebogen scherm zorgt er voor dat je ondanks de omvang van het scherm toch alles goed en in proportie kunt zien. En mocht je samen willen kijken maar niet naar hetzelfde programma, dan kan dat ook. De beeldtechnologie is immers zo goed dat het makkelijk twee bronnen door elkaar heen kan laten zien. Met behulp van een aparte bril kun je dan naar een van beide bronnen kijken. De andere filtert de bril uit. Het selecteren van beide bronnen gaat via een apart menu en vanaf dat moment kun je ook niet meer zappen. Als een van beiden dus na een poosje iets anders wil zien, moet dat via het menu worden geregeld en heeft de andere kijker daar ook last van. De bril heeft ook oortelefoontjes waar het geluid automatisch via wordt afgespeeld vanaf het moment dat de Multi View modus wordt gekozen. In het pootje van een bril zit ook de knop waarmee je de bron selecteert. Voor het geval je even wil controleren waar de ander naar kijkt.

Uiteraard was ik benieuwd in hoeverre de Samsung Gear (de smartwatch van Samsung) en de Galaxy Note III (de nieuwe phablet en opvolger van de Note II) die volgende week gelanceerd worden op de IFA in Berlijn integreren met de Curved OLED TV. Omdat deze introductie nog niet officieel is bevestigd kon alleen in algemene termen worden aangegeven dat ook deze televisie volop convergeert met andere apparaten uit het Samsung gamma. Het zal dus in elk geval mogelijk zijn de Note III te pairen, maar of dat ook voor de Samsung Gear gaat gelden weten we pas volgende week zeker.

De Samsung KE55S9C is per direct te koop in een aantal geselecteerde winkels tegen de adviesprijs van 7999 euro.

 

 

 

Comments are closed.